December 29, 2010

::review 2010::








Tajuk entry tak boleh blahh kan :p hihi tak ada ape sangat pn nk cerita. nak flashback balik pun dh tak ingat. masa tulis entry ni ---> rasa happy juga sedih. tak tau perasaan sebenar. tp aku tetap bersyukur dan aku redha . semoga Allah terus lindungi kita dari kesedihan dan dukacita. AMIN.


wohoo, dah penghujung tahun 2010 rupanya. sangat cepat masa berlalu. cuma berharap tahun baru memberikan semangat baru untuk terus maju. yeay! jadi selamat datang pada umur 26, selamat tinggal pada umur 25. ngee. **terima kenyataan, umur dah manyakkk**

apabila umur makin banyak, tentu juga makin pendek hayat hidup. semoga seiringlah urusan dunia dengan urusan akhirat hendaknya.

"Carilah DUNIAMU seolah-olah engkau akan hidup selama-lamanya

dan carilah AKHIRATMU seolah-olah engkau akan mati besok pagi"

-- Hadis Riwayat Ibnu Asahin


apa yang best/happy/suka tahun ni :

* salah satu benda yang aku doa hari2 ---> aku dapat balik seorang kawan yang pernah hilang suatu ketika dulu. syukur sgt! :)

* pengalaman jadi pengapit bestfriend. ngee :p

* naik gaji. haha. tiap2 tahun bukan ke naik gaji?

* birthday tahun ni penuh makna ( last year tgh terluka. haha. ngade! )

* happy dengan semua yg aku ada sekarang. thnks so much 4 being there!

* dapat bestfriend baru, somel namanya ( nama bukan seperti IC :p )

* dah 4 tahun bekerja rupanya.

* Branch dapat low risk 4 audit rating. 2 branches jek oke kat semenanjung ni ( kire bonus jap) hihihi.

* 3 kali dapat incentive 4 project smile. (RM400+ RM200 + RM 200) kayo? tak pn. ngee :p yang penting semangat kerja:)

* 1st time jalan jauh. family day to sarawak. yeay!

* aku rasa aku dh semakin banyak + pandai cakap. haha. syok rasanya! :p

* Dah pandai make up kot. hihihii (statement tak blh blahh)

* dapat beli jam GUESS. hik3. jakun kn (hadiah kan diri sendiri ) hihi

* thn ni jarang kena gastrik. sakit woo kalo kena. hihihi

* MC 1 kali je. ngee. syukur sihat :D


apa yang tak best / sedih /tak suka tahun ni :

* 1st time naik kapal terbang. nk muntah + loya. oke, tak suka.

* berat naik. hihi.

* cuti tahun tak banyak. cepat habis. ngee

* kawan2 ramai dah kawin, tahun ini aku single lagi. hehehe ngade!

* dpt soalan yg sama tiap kali jumpa sedara mara "bila nak kawin?" alamak.. cabut lari cepat! :p

* gara2 anjing, hampir masuk parit.

* melayang RM250 sebab pecah kan no flat kereta vios singapore.

* asal sakit kepala je, telan panadol actifast. isk3.

hehe ok la takat ni. yang lain tak ingat. orang kata, yg sedih ke yg tak best ke toksah la di kenang. hik3. cheers! :)

December 26, 2010

pesan sangPelangi~

sebelum ni menjadi tanda tanya juga. sekarang aku dah ada jawapannya :)

Pesan irfan SangPelangi dalam entri nya : kenapa sangpelangi blog melalui emel?

"Sebetulnya, bukanlah aku tidak mahu berkarya lagi. Cumanya aku mengubah sedikit medium penulisanku. Jika dulu aku menulis di blog, dan pembaca boleh melawat, membaca, dan berlalu pergi. Kali ini, aku menulis di emel pula. Kalian buka inbox, membaca tulisanku yang berbunyi surat. Kemudian, jadi tanggungjawabmu menyebarkan pada teman-temanmu andai bermanfaat buat mereka.

Cita-citaku hanya satu. Bila seruanku berbentuk surat peribadi, aku mengharapkan ia dihargai, dan dipanjang-panjangkan. Mohon disebar-sebarkan dakwah perseorangan (ONE-to-ONE) ini, buat renungan kenalan rapatmu.

Aku kepinginkan tulisanku disebar oleh sesiapa saja, di mana-mana saja (Facebook, emel, blog, surat), dan bila-bila masa saja. Kaedah ini boleh diibaratkan aku menulis di banyak blog dan medium secara serentak. Beginilah dakwah maya caraku yang baharu, gaya SangPelangi, diaplikasi daripada ilmu viral marketing yang kupelajari. Mudah-mudahan, dakwah di dunia realitiku tidak sedikit luntur kukerjakan.

Jadi, buat kalian ahli Sahabat SangPelangi, ini amanahmu. Hanya kamu yang memperoleh peluang meneliti susunan kata-kataku. Maka, jadi amanah buatmu menyebarkannya pada yang lain juga. Itupun andai ia bermanfaat buat mereka. Andai ada salah dan silap dalam penyampaianku, mohon diperingatkan akan diriku tentangnya seberapa segera.

P/s: Syukur, dengan teknik begini, aku diberitakan oleh Sahabat SangPelangi yang lain, bahawa tulisanku telah jauh disampaikan dari seorang individu, ke individu yang lain. Komentar yang kuterima, hanya kau dan aku saja yang bisa membacanya."

___________________________________________

***sekarang baru aku paham. sungguh murni niat sangpelangi***

hi somel. . . . .

kalo ade kertas selit kt wiper kereta,
mcm fobia kn. kompom2 pikir surat saman kot. hahaha.
tp aku parking bawah blok rumah flat, takkan kena saman plak kn.
curious. sape la punye keje kan. jeng3x.

balik kerja petang tu, kelam kabot kejar kan asar.
parking kereta sepah2.
terus naik ke rumah. tergerak nak turun, ssb nak alih
kereta park kat tempat lain. hihihi.


eh3.. ade notes kt wiper. tengok jap sekeliling.

sape plak nak ngurat ni. hahahahhaha! (joke oke)
takkan la org kedai makan tu punye kije.
masih wat2 tak nampak lagi notes tu. trus naik kereta.
tak ambik pun notes tu. hahaha. *MALU org nampak*
eeee...sengal ek. hihihi

then trus run kereta park kt tmpat lain.
tempat yang aku selesa + rase selamat.
turun2 kereta baru la sambar itu notes trus blahh macam tu je. ngee :p

kat notes tu tulis :
"hi somel"

oke, sy senyum lebar bace notes tu ^_________^


macam kenal la perkataan SOMEL tu.
tau dah sape punye keje.

trus meset SOMOT ni.
curious. bila mase plak somot ni wat kerja kan.
hehehe. somot mmg suke wat org senyum.
TQ somot :p

mula2 dia takmo ngaku. ngee.
die mmg noty.
die ckp i kelakor.
notes tu die letak mlm semalam.
time tu somot ade kt kedai kepunyaan

ayah die (kt bawah blog)
pagi gi kerja tak perasan pn notes tu.
pagi2 dh sebuk pikir hal kerja
petang tu baru perasan.. ngee.

ni la SOMOT sy. somot kn die :P


*notes tu mcm nk kena frame je. hihihihi :)


December 25, 2010

SAFIYYA @TV9 ^_*

Jangan lupa saksikan SAFIYYA, yang akan ke udara setiap Ahad, bermula 2 Jan 2011, jam 7 hingga 8 malam di TV9.

"Sebuah program majalah menarik terbaru turut diterbitkan dan diberi nama Safiyya. Hartina Ayu selaku penerbit program ini akan membawa penonton menyaksikan tips-tips serta fesyen muslimah terkini. Safiyya yang membawa maksud “sahabat baik” akan menemani penonton pada setiap Ahad pada jam 7.00 malam hingga 8.00 malam bermula 2 Januari 2011. Program Safiyya yang menampilkan isu-isu berkaitan wanita ini dihoskan oleh dua pengacara baru iaitu Norazrina Mohd Salleh (juara Gadis Melayu musim ketiga) dan Liyana Hisham. Safiyya mengetengahkan wanita moden yang aktif dan progresif tetapi masih menitikberatkan imej muslimah dan nilai-nilai keIslaman dalam diri. Dengan konsep pengacaraan yang lebih santai, program ini juga akan menyelitkan beberapa tips menarik seperti tips solekan, tips berpakaian dan sebagainya. Kepada mereka yang sukakan fesyen tetapi masih menerapkan nilai-nilai penutupan aurat, Safiyya adalah program yang sesuai"-TV9


ini dia pengacara s a f i y ya. best3.
comel kn diorg ^^


lagi cerita pasal rancangan ini boleh tengok sendiri kat blog rina ni. click SINI :)
teruja sgt tunggu rancangan yang macam ni. macam zaman2 i follow rancangan 3R.
syok tu! tp kalo nk tau, siaran tv9 tak dapat. tv tua. ohh tension oke! aku tak kira,
msti betolkn sampai dapat tv9. tgk kt inernet tak best. syok lg tgk kat tv. hihihi. selamat menonton oke!

December 24, 2010

MAXIS broadband :)










Semalam, aku dh bertukar ke maxis broadband. dulu guna celcom broadband. terasa sgt mahal. bulan2 bayar RM98. actually blh downgrad tp aku dh jatuh hati ngan maxis broadband ni. ngee. so semalam gak pegi celcom centre tok terminate celcom broadband. lega dah setel pasal broadband ni. sgt puas hati guna maxis. promotion untuk existing customer maxis, 3GB = RM48. tp tok pakej ni 5bulan pertama bayar RM38 je. rebet RM10. normal rate 1.5GB= RM48, 3GB = RM68. berbaloi rasanya. aku save sehingga 50% tok bil broadband ni. yeay! *_^ tp disebabkab aku belum setahun convert maxis postpaid, jadi aku tak layak dapat pakej tu. eee sedih!! nasib baik ade opizmate. hihi. register under name die tp seperate bill. ok kn? :) leh la senyum sket bila dgr. hhihi.)


oo lame dh aku guna celcom broadband ni. since 2008. patut memang dh boleh tukar. tp memandangkan moderm masa tu aku beli dgn RM 499, aku ingat nak downgrad pakej RM68 = 3GB.. wohooo. br terasa moderm tu mahalnya waktu aku beli dulu. skrg kebanyakan moderm free je. pastu size lebih kecik. tak mcm dulu. huhuhu. so mmg patut sangat dh tukar. maxis ni moderm free cuma bayar RM 100 tok registration fee. DONE!! saya dah jadi pengguna maxis broadband. selamat melayari internet. ngee~


comel kn. dulu punye beso dabak :p tak bez



"ko pakai tudung semalam ke?"

story ni pendek je. bukan nak kenakan sesape. saja nk cerita. nak cakap story ni aku rasa kelakar giler.

pagi tu pergi kerja macam biasa. rasanya dah dekat 2 bulan pakai uniform tudung yg company dh sediakn. on the way nak masuk opiz, terserempak dengan sorang staff ni. mmg jarang2 terserempak. selalu nampak muka tp ssh nk bertegur sape. saja tegur dia pagi tu. tanda hormat orang lebih tua. pagi lagi lagipun, mood aku masih ceria. then die pn senyum . lalu menegur, "ko pakai tudung semalam ke?" wohooo!! speechless 10 saat oke!! rasa mcm rosak sejekap mood keje pagi tu. tak masuk pintu opiz lg plak tu (sambil tersengih pikirkn diri mmg tersentak dengar soalan mcm tu). kadang ada je kn setengah orang cakap ikut sedap gusi. hahahha. aku bukan kesah pn. takde la nak amik hati ke apa. tapi rasa sangat kelakar. kalau dh 1 bumbung, tp tak tau tudung tu uniform yg aku memang kena pakai hari - hari, memang dah jadi kes serius. sabar je la. pagi tu gak aku kecoh 1 opiz. hahaha. meluahkan perasaan yang berkocak camuk dek soalan yang mcm tu. die tak tau tu uniform, takpa la kan. tp serang dengan soalan yang macam tu secara tiba2... uii.. terdiam oke.. ngee :p

antara sbb tulis cerita ni dekat blog:

*rasa sgt kelakar. nk korang gelak same. tu pn kalo korang gelak la. hahaha :p
* nk ingatkan diri sendiri, hati - hati bila berkata - kata.
* nak ingatkan diri juga, tak perlu la nk simpan dalam hati kalo rasa2 terkecik hati. (maafkan dalam hati) hihi


s e k i a n dari b i l i k berita :p


December 23, 2010

::: SangPelangi :::


aku sebenarnya bukan rajin sangat membaca.
tapi sedang cuba menanamkan minat membaca ^^.
ehee.. bacalah apa sahaja. tak kesah. asal kan membaca.
semoga dengan pembacaan, bertambah ilmu di dada.

membaca blog, membaca juga.
aku juga menulis di blog tp bukanlah blogger tegar rasanya :p
saja berkongsi cerita.
sehinggalah diri terpegun membaca sebuah blog, sangPelangi namanya.

hmm u all register oke. jadilah sahabat sangPelangi.
tak rugi apapun. pada aku blog ini sangat menarik dan patut dikongsikan.
kata-katanya penuh makna. memang seorang penulis hebat. hihi.
antara caritanya yang aku sangat suka bilakah waktu jujur yang paling jujur??

yang lain, boleh intai disini SangPelangi :)




December 6, 2010

kena saman polis..

ohh.. naik2 kereta je nmpak ada kertas terselit kt wiper. "akak tlg amek kertas kt wiper tu." i relex je. tau dh msti surat saman. hahaha. ape dah. . . mmg nasib la kena saman mase tu. ni gara2 nk pi tgk kain kt jakel. ngee. time nk park punye la penuh. time dh balik byk lak parking kosong. adoyai. kena saman sbb meletakkan kenderaan dalam lingkungan 30 kaki dr simpang @ selekoh. ada plak polis raun2 time weekend ni kan.

blurr sekejap mase tgk surat saman tu. pikir2 brapa hengget saman ni? nk bayar kat mane? adoi takde mase la nk gi byr.. pastu nmpak sorang mamat polis ni. mesti die yg saman kereta aku. i terus turunkan cermin tingkap "Encik, tumpang tanye.. ni brape kena bayar? nk bayar kat mane? ade diskaun tak?" huhu.

saman RM 30 jek. mak ai. RM 30. mmg la tutup mata jek byr. i pikir nk gi byr tu yg berat tu. takde mase oke! ceh mcm bz sgt jek. huhu. beli kain kt jakel masa tu baru RM12. hahaha. kan dh. lg mahal byr saman dr beli kain pulak tu. uii.. tension2. hihihi.

ohh ghupe nye, adik i pn kena saman. saman sbb gune handphone time drive. alahai. Rm30 blh la pejam mata. ni kena RM300... pejam mata pn, rase sakit dada oke! ngee :p tak pasal2.. abah call.. hihihi. oke, kena bebel. yeah!! huhuhu.

December 5, 2010

bE a fOrgIvE peRsON (^__^)

Forgiveness happens when someone says sorry to you for him or her mistakes and you forgive he or she. In certain times and certain people, forgiveness is too hard to say. Maybe it is because of individual egoistic or big mistake that really hurt our heart. But bear in your mind, doing mistakes is beyond our control. We are always tried to do our best, right. Human only plan but only He decide. So, please be a forgive person. If today you forgive someone, maybe tomorrow or someday when you have done something wrong or any mistake to someone, insyaAllah you will be forgiven. Believe me; what you give today you will get back. But, it doesn’t mean that when you are forgiven, you are freely to do the same mistake again. If in love we need to express our love before it is too late, same as forgiveness, forgive someone before it is too late. It is better for you to feel the pain to forgive someone rather than you feel the pain when you could not have any opportunity to forgive because we cannot predict what will happen next. So, be a forgive person and insyaAllah you will be blessed.

^^^short sTorY wiF a beaUtiFul meSsage^^^


Little girl and her father were crossing a bridge.
The father was kind of scared so he asked his little daughter,
“Sweetheart, please hold my hand so that you don’t fall into the river.”
The little girl said, “No, Dad. You hold my hand.”
“What’s the difference?” Asked the puzzled father.
“There’s a big difference,” replied the little girl.

“If I hold your hand and something happens to me,
chances are that I may let your hand go.
But if you hold my hand, I know for sure that no matter what happens,
you will never let my hand go.


In any relationship, the essence of trust is not in its bind, but in its bond.

So hold the hand of the person who loves you rather than expecting them to hold yours…
This message is too short……but carries a lot of Feelings~

Azan Subuh~



Selamat pagi. Awal sgt bangun harini. lebih kurang 5.40pg. padahal hari ni hari ahad, tak kerja. mlm td pn bkn tido awal sgt, jam 12 lebih gak baru tido. . . alarm kt hp set kol 6 pg. Biasanya bangun pn dlm 6.15- 6.30. syuruk pn skrg awal. lambat sket aku dh subuh gajah lak nt. pagi ni terbangun bila kedengaran azan subuh. Sayu nye azan subuh pagi ni. buat aku trus tak sambung tido lagi.


oh ye, mesti ada sesuatu yg buat aku terbangun & trus tak blh tido lg. apakah itu? tp mengapa? kadang2 aku sendiri tak pasti. keliru sendiri. tp yg boleh aku ucapkan hanyalah SYUKUR. Sesugguhnya Dia Maha Mengetahui. Harapan aku semoga hari ini lebih baik dari hari semalam, dan hari esok lebih baik dari hari ni. InsyaAllah.

Firman Allah s.w.t dalam Surah Fathir ayat 15, maksudnya...

"Wahai sekalian manusia, kamu semua mengharapkan kepada Allah, sedangkan Allah s.w.t itu Maha Kaya (dari meminta kepada kamu)"




" Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepadaMU dari kesedihan & dukacita,
sesungguhnya Engkaulah sebaik2 pemelihara"


Sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya...

"Doa itu senjata bagi orang Mukmin"


December 2, 2010

MAKNA - Majlis Kanser Nasional

haluu~ hari2 ade monink briefing. hihi. biase la. talk bout Q - time, sales, marketing, branch performance n mcm2 lg. cewahhh. bkn aku pn yg bg briefing. takat pasang telinga jek. hihi. tp pagi ni lain sikit. its good for me & semua. wakil from MAKNA dtg bagi talk pasal kanser. Sebelum ni mmg penah dgr pasal MAKNA. tp tak tau sgt pn pasal MAKNA ni kan. nmpak sgt la malas nk membaca. ape lg nk amek tau. huhu. mungkin pd yg "related" ngan kanser ni, mereka akan menghargai sesangat MAKNA ni. . . . .

Bagus gak ade talk mcm ni kt company. At least, tak byk pn, sikit2 tu memberi kesedaran. betapa penting nya menjaga kesihatan dan membantu mereka yg memerlukan. MAKNA ni is a not-for-profit social enterprise. Melalui sumbangan masyarakat, MAKNA akan membantu pesakit - pesakit kanser untuk menerima bantuan kos rawatan penyakit kanser berkenaan kerana kos rawatan nya sgt mahal. Masyarakat boleh membuat pendermaan sebanyak RM38 @ RM58 setiap bulan kepada organisasi ni bg membantu mengurangkan beban kos rawatan pesakit kanser. ohh niat di hati nk jugak menderma. . . semoga sampai la niat tu nanti ye. InsyaAllah.

Bila dgr pasal kanser. . . ngerikan. nauzubillah. Syukur dikurniakan kesihatan tubuh badan. cerita pasal info yg i dpt kt talk tu, lebih 200 jenis kanser yg boleh terkena dekat tubuh badan kita. Especially wanita, pembunuh utama ialah breast cencer. Cuma 3 tempat je yg tak akan kena kanser iaitu kuku, gigi dan rambut. Punca kanser ialah pemakanan, genetik dan stress. mak ai. baru tau kn u all. stress leh menyebabkan kan kanser. huhu. mane ade org tak pernah stress kn. So try la elak or atasi stress tu sebaik mungkin. Senyum2lah selalu @ bersukan @ pergi bercuti untuk elak stress. crita pasal makan pulak, boleh dikatakan semua mcm dh tak selamat untuk dimakan. mana tak nya, ayam pn kena injection. sayur2 plak di sembuh racun. sbb tu tgk sayur segar jek kn kt pasar tu. sayur segar pn ulat takot nk makan. pilih sayur ada ulat sket pn takpe. eiii mcm geli kan tgk ade ulat. haha. tak de la sampai kena pilih yg ade ulat kn. agak2 sayur tu berlubang, tau la sayur tu di makan ulat. hihi. Amalkan minum air masak sebelum gosok gigi. Brokoli pn sgt bagus. Tapi mahal kan brokoli. haha. Oke, pendek cerita, soal makan mmg kena jaga. . . .

Selain tu, bagus gak kalo dpt buat full medical check up. At least sekali setahun. Setakat ni tak penah lagi buat. Nak gak buat, tp kos mcm mahal jek. hihi. . . hm talk tu sekejap jek. rasanya kalo duduk sehari mmg tak abes crita lg. sekian~

***maklumat lanjut pasal MAKNA clik sini :)

November 29, 2010

...Happy Birthday Abah....


..Happy Birthday!!!

..Happy Birthday!!!
.Happy Birthday!!!
.Happy Birthday!!!
Happy Birthday!!!
Happy Birthday!!!

.Happy Birthday!!!
.Happy Birthday!!!
Happy Birthday!!!
.Happy Birthday!!!

Happy Birthday!!!
Happy Birthday!!!
.Happy Birthday!!!
.Happy Birthday!!!
..Happy Birthday!!!
..Happy Birthday!!!

...Happy Birthday!!!
...Happy Birthday!!!
..Happy Birthday!!!
..Happy Birthday!!!
.Happy Birthday!!!
.Happy Birthday!!!

Happy Birthday!!!
Happy Birthday!!!
.Happy Birthda
y!!!
.Happy Birthday!!!


kek blueberry. kurang manis. abah suke sgt! :)

selamat hari lahir to my dear abah. hik2. sesaje celebrate tok abah. hadiah tak sempat nk carik. cume blanja makan kt banafee village + kek blueberry. happening sgt! wat simple2 jek & semua berjalan lancar. paling penting 1 family dpt kumpul same2. hihi. alahai. lgpn bukan besar sgt pn family aku^^








November 28, 2010

:: MUG kesayangan sy ::

oke. lame dah tak update blog. tahap malas gaban + bz mode :p actually skrg ni tgh musim kawen. kawan2 i rmi yg nk kawen. selain kerja kumpul kad kawin.. i rajin2 kan diri gi survey hadiah kawen. hihi. syok betol la. tengok2 brg dapur, pinggan mangkuk. cantek2.. ehee. nt ada rumah sendiri blh kumpul harta sikit2. ni takat dok rumah sewa, penuh kan brg kt bilik jek. besok luse nk pindah, takde la byk sgt barang nk angkut. jadi nye, kerja kumpul duit sket2. nt dh ada rumah sndiri, boleh beli brg2 lg. haha. alahai. ke laut plak crite aku ni. ehee.


cumel sgt2 mug ni!! 100% hand painted :)


oke, sedang jalan2 survey hadiah, i TERjumpa couple ni. hihi. MUG oke. tp set couple pye. atoi. comel sungguh. geram sgt tgk. sampai i TERbeli. huh! padahal tgh sengkek tunggu gaji. hik2. suke punye pasal, i beli gak oke ;)



ni saya punye :)


yg ni tak tau sape la yg punye :p

October 30, 2010

:: aku dah kawin skrg :::

Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..

Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..

Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan. Hoho..

Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. Bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.

Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.

Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.

Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.

Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye.. Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..

Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab sayang bini, makin lama makin kurang aku merokok.. kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.

Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..

Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??

Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!

Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!

Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..

Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..

Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.

Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!

Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!

Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa..

Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Hafiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??

Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!

So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..

Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!

Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??

Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.

Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!

Aku buntu..

Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..

Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.

Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..

Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..

Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!

1 Julai 2007,

Buat suami yang baru kupunya,

Terima kasih kerana menawarkan cintamu,

Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,

Ku juga benar-benar cinta padamu,

Dan kumenangis bila dirimu melamarku

Buat suamiku yang baru kupunya,

Luaranku mungkin nampak sempurna,

Luaranku mungkin ramai yang terpesona,

Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,

Kerna suaraku bukan kepunyaan kita

Buat suamiku yang baru kupunya,

Andai abang ingin melihat Ara ketawa,

Ara hanya mampu tersenyum pada abang,

Andai abang mahu Ara berjenaka,

Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,

Kerana Ara tak mampu berbica,

Seperti orang lain berbicara,

Kerana Ara tak mampu ketawa,

Seperti orang lain ketawa

Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,

Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,

Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,

Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..

Yang benar,

Isteri yang menyanjungmu.

*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..

Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?

4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?

Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.

Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.

Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.

“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”

Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..

Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..

Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..

(T.T)

p/s: (tarik nafas pnjang2 dluu.. bru bc kenyataan d bwh :))

ok,, emm.. dh bnyk dh tnya, dh bnyk kali sye jwb sblom ni.. ingin sy maklumkan skali lg, ini bukan citer betol.. (trus x sedih..) sekadar imaginary story. trima kasih kerana 'like' dan 'share'.. x berniat brbohong. sy sndiri pon budak lg, blom kawin haha. sy main tulis je ni.. huhu.. (30 oktober 2010, 12.33am)

_________________________________________________

**ok, nice kan crita ni. touching giler. even rekaan tp mampu menitis kan air mata. seyes! :P sblm post entry ni, aku dh mintak izin ngan tuan pye crite, nk share tis story kt blog ni. dh mcm artis dh die ni. ramai yg share n bg komen2 membina. nk tgk note ori pasal citer ni leh gi direct kt fb die ni CLICK DISINI :)))

September 11, 2010

♫♫♫♫♫ Lirik Menyesal – Sixth Sense♫♫♫♫♫

♫♫♫♫♫ Tak pernah ku fahami ertimu padaku,Tak pernah ku mengerti hadirmu untukku, Rasa yang pernah kau bagi,Cinta yang telah kau beri,Setelah ku terjatuh baru ku sedari, Betapa kau kekasih hingga hujung hati ♫♫♫♫♫



Lirik Menyesal – Sixth Sense

Tak pernah ku fahami ertimu padaku

Tak pernah ku mengerti hadirmu untukku

Rasa yang pernah kau bagi

Cinta yang telah kau beri

Setelah ku terjatuh baru ku sedari

Betapa kau kekasih hingga hujung hati

Rasa yang setia menanti

Cinta yang tak akan pergi

Menyesal ku akui tak terima cintamu

Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku

Terlambat ku akui berertinya dirimu

Kerna hanya dirimu sambut cinta

Penawar peritku

Hanya dirimu

Tulus cintaku

Menyesal ku akui tak terima cintamu

Dan kini engkau pergi meninggalkan hidup
ku

Menyesal ku akui tak terima cintamu


Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku

Terlambat ku akui berertinya dirimu

Kerna hanya dirimu

Sanggup cin
ta penawar peritku

Sanggup cinta sap tangisku


September 10, 2010

:::: 30 Perkara Perempuan x Sempat Bgtau Lelaki ::::

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diriwanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akanlakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.

September 5, 2010

raya oh raya ~

pheww! raya dh nk dkt. 2 minggu kerja sebelum tibenya raya agak serabut, agak bz ,agak sedikit tertekan.hikk. pe nk buat. mood & emosi turun naik. pasang surut jadi nya. mmg ramai umat manusia datang berurusan dengan bank. nk2 tuko wit raya. wit raya confirm la sume nk wit baru gak kan. uii bz. bila duduk pikir balik, br sedar. nape la aku nk emosi sgtkan. InsyaAllah sume tu kan sementara jek. ye lah dh nk festival season ni kan. bulan ramadhan plak tu. boleh kurang pahala puasa mcm ni. dugaan2. ohh, sy kena blaja kontrol emosi sy. hikhik. tp manusia biasa. kdg2 tindakan mmg di luar kawalan sy ('___'). tp once kita leh bersabar & bertenang, kita leh rasa indah nya rasa nikmat sabar tu (^__^). seyes tak tipu. hikk

semalam br sempat keluar cari baju raya. mmg last minute. weekend terakhir sblm raya. hari keja lg la malas nk kemana2. tak tau la nape, mcm takde baju yg aku berkenan. nk raya pn rasa biasa jek. tp at last, dpt jugak 2 pasang baju kurung. hik. tp mcm ade jek yg tak kena. adoyai. aku bkn cerewet pn. tp dh berazam, tahun depan msti nk gi tempah baju cepat2. gi carik kain meter cantik2, pastu wat baju cantik2. haha!! confirm puas hati. yg lain suma dh ade. kasut raya mmg dh beli. lepas raya, kasut raya baju raya sume akan jadi kasut n baju kerja. hihihii. hmm cuti raya pn tak lama. mlm raya br balik kmpg. senin dh stat kerja. time naik keje, bank lengang giler la kot. sume masih cuti raya. kalo rmi pn, rmi dengan umat cina & india. hik3.

semalam gak birthday adik plg kecik. satu2 nya adik perempuan yg ke 17. owhhhh. die dah beso panjang. terase sy semakin tua. hikk. dia mintak hadiah seluar. tp die ni nk jename jek. haha. harus la jename katanya. gelak beso la sy. oke, ucapan tok adik :

selamat hari tua. semoga panjang umur & murah rezki ye! dh beso takmo nakal2. semoga kematangan seiring dgn peningkatan usia. semoga sentiasa dipermudahkan urusan dunia & akhirat olehNya. AMIN~


so dikempatan ini, sy ingin mengucapkan selamat menyambut aidilfitri yg bakal tiba. semoga ibadah puasa kita diterima Allah. Maaf zahir & batin ~


September 2, 2010

☺☺☺ 10 petanda jodoh kita ☺☺☺

1. Gunakan seluruh pancaindera

Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Tuhan yang maha esa. Tetapi bagaimana kita hendak mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Tuhan mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan akal untuk berfikir.

Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi, spiritual dan fizikal antara keduanya.

Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan? Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.


2. Bersahaja

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik.

Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.


3. Senang bersama

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.

Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.


4. Terima kita seadanya

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan.

Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini.

Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.


5. Sentiasa jujur

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita.

Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan.

Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.


6. Percaya Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung.

Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka.

Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.


7. Senang Bekerjasama

Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar.

Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama.

Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan.
Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?


8. Memahami diri kita

Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar.

Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita.

Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, 'lidah sendiri lagikan tergigit, inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih.

Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.


9. Tampilkan kelemahan

Tiada siapa yang sempurna di dunia. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut.

Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita.

Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita.

Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.


10. Kata hati

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Tuhan deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya.

Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu.

Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.



Mimpi

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi.

Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Tuhan memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat mimpi petunjuk. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya.

Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara. Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.
Fikirkanlah. Adakah dia jodoh kita?

" Manusia merancang, Allah menentukan."



August 22, 2010

♫♫♫♫♫ Maha Melihat - Opick feat. Amanda ♫♫♫♫♫



Seiring waktu berlalu

Tangis tawa dinafasku

Hitam putih dihidupku

Jalani takdirku

Tiada satu tersembunyi

Tiada satu yang terlupa

Segala apa yang terjadi

Engkaulah saksinya

Kau Yang Maha Melihat

Kau Yang Maha Melihat

Kau Yang Maha Pemaaf

Pada-Mu hati bertobat

Kau Yang Maha Pengasih

Kau Yang Maha PenyanyangKau

Yang Maha Pelindung

Pada-Mu semua bertekun

Yang dicinta 'kan pergi

Yang didamba 'kan hilangHidup '

kan terus berjalan

Meski penuh dengan tangisan

Andai bisa ku mengulang

Waktu hilang dan terbuang

Andai bisa ku kembali

Hapus semua pedih

Andai mungkin aku bisa

Kembali tulus segalanya

Tapi hidup takkan bisa

Meski derai air mata

Reff: 2x

Julai~

[S][A][R][A][W][A][K] [2][0][1][0]

Dh nk penghujung bulan 8. rasa lame dh aku tak update blog. dh semak samun blog ni. kih3.
2bulan yg agak sibuk. takde mase. malas yg amat pn ade :p sampai dh lame rasanya tak balik kmpg. ohh homesick!! lgpn bulan tujuh banyak sgt aktiviti. nk smbut puasa. mcm2 nk setel. hihi.

10-11 julai, sempat la jd warganegeri sarawak. ekekeke. cool giler sarawak ek. takde jem. tak mcm kt jb nih. dh la jem. sume nk berebut2 suma nk cepat plak tuh.. haha. takpela. apepn ttp bangga jd warganegeri Johor. oppss, tetibe plak kn.. apa kaitan.. kah3.

hmm mmg pnt kalo gi trip memane pn kan. ini 1st time aku jalan jauh. tau la tak biasa. tak biasa smpi tak boleh tdo smpi pagi. dh la tak boleh tdo, nk muntah hijau pulak tuh. eheee eh tak la, loya jek. tak tahan la dok lama2 dalam kapal terbang tu. rasa nk duduk kt tmpt juruterbang tuh. pandu laju2. mendarat cepat2. haha. adoyaii.






kuching~



ni la die opizmate merangkap kakak2 & abang2. hiks. sket jek
kiteorang ni. tak beso mane pn. my 2nd family :)



during lunch hour. sempat snap gmbr. tak tau muka tu dh beminyak.
hihi.panas sket cuace kt sini kalo nk banding JB ni. nyaman.. hiks :p






oh, sume gmbr ni dr kamera cik juli. i tumpang je. selit2 :p



beratus gak habis mase kt sarawak. mula2 dh pasang niat tak nk belanja lebih2. hihi. tp alang2 kt sarawak, belanja jek la ape2 pn. bila lg nk smpi sane kn. tak tau apa yg femes kt sarawak ni. org borong ikan terubuk masin, aku pn nk bororng gak. org borong kek lapis sarawak, aku pn nk borong gak. ekekekeke :p



untung ko ikan. naik kapal terbang tiket free je. hiks ;p


kek lapis sarawak ni sampel je. tok rase perisa. tp bkn takat rasa,
i blasah cukup2.. hihi ~



oh, yg lain tu takde ape sgt, beli pasu, t-shirt & keychain jek. mmg aku tak cukup tdo mase tuh. smpi JB ahad mlm. sayonara sarawak. hihi. esknya keje mcm bese. tp mata dh bengkak giler. huh! mmg takde ubat. kena tido yg cukup je. ehee.


[H][A][P][P][Y] [B][I][R][T][H][D][A][Y]

Oh, dh 25 tahun ghupanya. erkk! jap rasa cm dh tua. jap rasa.. alahh muda la.. :p tp birthday tahun ni tak mcm tahun sebelum ni. hm kisah lame toksah la di kenang. selagi ade yg msih syg kan kita, nikmatilah hidup dgn ceria. hihi. thanks to all pd yg wish. appreciate sgt! ohh plg ramai wish cepat kawin :p pg tu, opizmate nyanyi kn lagu bezday. rasa cm umur 5thn. hiks

♫♫♫♫♫

happy besday to you

happy besday to you

happy besday to azila

happy besday to you

♫♫♫♫♫

haritu, mood mmg ok. tenang jek rasa. indah nya rasa pd hari tu. tak tau nk kata mcm mana. rasa bahagia. syukur. igt lg, dpt 2 bungkus cempedak goreng. dieorg tau aku nk mkn cempedak sebelum tu tp tak dpt.. fevret tuh! hadiah harijadi plg best! serius!! terharu sekejap mase tuh. hiks~ syg kt diorg nih! ♥

malam tu, keluar mkn kt senibong. yeay! smpi gak senibong akhirnya. blasahh cukup2.. hihi.

kek ni diorg bg. thnks ye! sdp kek coklat ni

geng bas sekolah :p

June 18, 2010

nota cinta~



what's coffee without coffee-mate creamer? ~
hihi. i'm nothing without you~
lebih kurang macam tu la.
korang try la layan video cofee-mate ni.
jalan cerita sweet!! dialog pn sweet!! pelakon pn sweet!!
i suke :) tp pelakon lelak
i tuh sgt fimiliar. kamal rezuan.
name tak kenal. muka femes mcm pnh nmpk.
sekali tgk leh jatuh cinta. kah3~ oke
2!! abaikan statement tu :p
pelakon gurl tu pn sgt comel. cantik sgt bila bertudung.
actually ia adelah satu pertandingan berdasarkan
video clip yg di tonton. maklmat lanjut CLIK DI SINI.
but tak sertai pn takpe. tp
mesti tonton oke!!
3 episod je !! ~






ni la pelakon utama nota cinta coffee-mate ®




Episod 1

http://">

ada masanya setelah sekian lama
kita akan kehilangan saat itu
namun terpulang pada kita untuk mengembalikannya~


Episod 2

">


adakalanya kita perlu berpatah balik
dimana ia nya bermula,
melihat bagaimana ia boleh disemarakkan
kerana setiap peluang memberikan kemungkinan
namun kadang2 ia memerlukan lebih daripada itu~




episod 3

">

sememangnye untuk berubah,
semuanya terpulang kepade kite,
ape pun takkan menjadi
kalo kite hanye berdiam diri dan mengharapkan sesuatu
kerana setiap perubahan memerlukan permulaan
sama ada permualaan drpd dia ataupun kite sendiri ~